עידן הגלובליזציה, מה עדיין לא נכתב על המהפכה העסקית/כלכלית/חברתית בשני העשורים האחרונים. אחד התחומים בהם הגלובליזציה הפכה אותו מן הקצה הוא תחום האופשור והאינטרנט.
בעבר, מיקומה הפיזי של חברה היה ידוע וברור. ברוב המקרים החברה העניקה שרותים או מוצרים לקהל לקוחותיה בסביבתה העסקית הקרובה. הגלובליזה ביחד עם מהפכת האינטרנט שינתה את החוקים מן הקצה אל הקצה. כיום אנו רואים חברות שרותים ענקיות שעיקר פעילותן מבוצעת על ידי פעילות אופשור ואווטסורסינג או בעברית מיקור חוץ. לדוגמא – כשלקוח של ויזה בארה”ב מתקשר למוקד השרות, הוא מגיע לא למוקדן אמריקאי אלא למוקדן בהודו. דוגמא זו נפוצה בעיקר בענפי ה- call center ובחברות מבוססות שירות אחרות. חברות הענק חוסכות במשאבי רבים ובעצם מוציאות את ליבת העסק שלהם לחברות אחרות.
האינטרנט גרם למהפכה של ממש בתחום האופשור – הן בתחום מיקור החוץ (אאוטסורסינג) והן במיקום מיקום החברות בתחומי שיפוט אטרקטיביים.
כיום, חברות מבוססות אינטרנט מציעות את השירות שלהם לכל העולם ולא משנה בכלל היכן החברה יושבת בפועל והיכן ממקום חשבון הבנק. הקמת האופרציה לחברות אינטרנט יכולה להיות מורכבת מחברות מסוגים שונים ומיקום חשבונות בנק במדינות שונות.
לדוגמא – לקוח מזמין דרך חברה ישראלית עבודת איפיון,תכנות, עיצוב והקמה של מערכת אינטרנט. הלקוח מכיר רק את החברה הישראלית אבל ברוב המקרים החברה הישראלית תוציא חלק מהעבודות לאאוטסורסינג למתכנתים בהודו או בסין.
דוגמא נוספת שאותה אנו רואים מידי יום היא תחום הפירלנס. מתכנת מחשבים או מקדם אתרים או מומחה לשיווק באינטרנט מקימים אתר אינטרנט באנגלית או בכל שפה אחרת שבה הם רוצים לקוחות ובכך פונים למילארדי לקוחות פוטנציאלים. לאחר מכן הם מקימים חברה בחו”ל, בדרך כלל חברה בקפריסין או ב- BVI ופותחים לחברה חשבון בנק בחו”ל ובצורה זו הם פועלים גלובלית ופונים לקהל רחב ביותר שאינו יודע היכן החברה ממוקמת ומי עומד מאחרוי החברה.
גבולות הפעילות של החברות שפעם היו מוגדרים במיקומם הפיזי של החברות כיום כבר לא כל כך רלבנטים, לכן תעשיית השירותים הפיננסים בחו”ל והקמת חברות זרות בחו”ל צמחה וממשיכה לצמוח חזק. מעבר לזה למיקום החברה בחו”ל יש יתרונות מיסוי, מיתוג, סודיות, תפעוליות ועוד שמקנות יתרונות רבים בעולם העסקי התחרותי.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!