אנו נמצאים בתקופה האחרונה בזמנים מעוריי חשש כלכלי בכלכלה הגלובלית, כאשר התחזיות להמשך ירידת שער היורו אל מול המטבעות המובילים בעולם מתחרות בחזיונות האפוקליפטיים של פשיטות רגל של מדינות שלמות באירופה. כצפוי, מחיר הזהב מרקיע שחקים, והדולר, על אף כל הבעיות הנסתרות שלו, מחזיק מעמד. אך מה לגבי עסקי חברות האופשור?
ראשית – נבדוק מה קורה במדינות ברחבי ההגוש האירופי – אירלנד, קפריסין, לוקסמבורג, מלטה ומונקו. מדינות אילו נחשבות באירופהה כמדינות עם משטר מס אטרקטיבי ומהוות בסיס לפעילות חברות אופשור ופעילות עסקית. מדינות אילו אינן חסינות מהבעיות הכלכליות באירופה: אירלנד הייתה הקרובה מכולם, כאשר החזיקה מעמד בתנאים לא קלים בשנה שעברה, וחוותה כאב רציני במיתון ובקיצוים רוחביים בתקציבה. קפריסין חשופה למשב ביוון מכיוון שחלק מהבנקים הקפריסאים קשורים לבנקים היוונים, וחולקת עמה כמה בעיות משותפות, אך היא אינה מאוימת באופן רציני ואפילו יוצאת מן המשבר הנוכחי מחוזקת. גם מלטה, לוקסמבורג ומונקו חשופות למשבר, כל אחת ברמה אחרת, ובצורה אחרת. ברגע שהמשבר הנוכחי יגמר, בחמש המדינות הנ”ל, עדיין יונהג משטר low-tax, ושער מטבע נמוך, מה שיעודד ייצוא וימשוך השקעות זרות (FDI).
ומה לגבי שאר התחומים של פעילות והעסקים באירופה? הרבה מהם תלויים בשער בדולר בדרך זו או אחרת, אם כי מדינות החסות של בריטניה עדיין משתמשות בפאונד, דבר שכרגע הן ככל הנראה מצטערות עליו – במצב שבו בריטניה במרחק פסיעה מפשיטת רגל. שוויץ, מתנהגת כמו מחיר הזהב בימים אלה – מושכת משקיעים כמו מגנט. וכמובן – שיש כמות אדירה של טריטוריות low-tax שלהן מטבעות מקומיים, או מטבעות ‘מדינות האם’ שלהן. לקטגוריה זו נכנסים תחומי שיפוט כמו דובאי, מאוריציוס, ונואטו, אנדורה, בוצוואנה ולבואן (מלזיה).
ניתן לחזות בבטחון, כי בכל תסריט שבו לא תהיה קריסה בינלאומית מוחלטת, תחום האופשור לא יפסיד ואולי אף ירוויח מהסופה הכלכלית באירופה. בכמה תחומי שיפוט, זה יקרה בגלל שהנסיבות שמכלתכילה גרמו להם לפרוח ולשגשג עדיין בתוקף (הונג קונג כמרכז פיננסי, שער כניסה לסין והשקעות רבות מסין; בוצוואנה כיצואנית היהלומים הגדולה בעולם; דובאי כמחסן הסחורות ומרכז הסחר של המזרח התיכון; איי קיימן כבית מבטחים לקרנות גידור). במקרים אחרים, מדינות החסות של בריטניה יצליחו לשגשג על אף החשיפה והתלות היחסית שלהן בפאונד, וזאת משום שהן מציעות נכסים במספר מטבעות זרים ומתפקדות היטב, בניגוד לממלכה הבריטית עצמה. בנוסף הן היו חדשניות מאוד במונחים של מבנה חברות ותכנוני מס – בתחומים נרחבים – החל מחתימה על אמנות מס וכלה בביטוח לכלי טיס.
יש מדינות מדינות low-tax רבות באיים הקריביים, אך אפילו שם לרוב המדינות יש התמחויות משלהן, ולפחות בתחומי השיפוט המובילים (כגון BVIׂ). תחומי השיפוט הללו ייסדו ובנו כלכלות שקופות ומפוקחים היטב, עדיין אמורים למשוך כספים בינלאומיים המחפשים מקום שקט ובטוח “להעביר” בו את המיתון והבעיות כיום.
לסיכום, במקום כלשהו בעולם, ישנם תחום שיפוט (בו המיסוי נמוך – low-tax) שיכולים להוות אופציה מצוינת להקמת חברות, פעילויות כלכליות ולהשקעות פיננסיות בטוחות, אפילו, ואולי דווקא, ברגעים כאלו של טראומה כלכלית עולמית.
אתם מוזמנים לפנות אלינו לפגישת הכרות אישית ללא כל התחייבות בטלפון: 4257 03-510 ,
באמצעות דוא”ל: [email protected] או באמצעות טופס יצירת קשר
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!