סוף שנת 2008 ותחילת 2009 תיזכר כאחת התקופות הקשות ביותר בעולם ההשקעות והנדל”ן מאז ומעולם. המפולות בבורסות מסביב לעולם שחקו תיקי השקעות רבים ונכסי נדל”ן ברחבי העולם.
כמעט כל אזרח בעולם חבה על בשרו את המיתון הקשה בין אם פוטר מעבודתו או שתיק ניירות הערך שלו ירד או שחסכונותיו ירדו.
מאחר וכ 30% מההון הפנוי בעולם נמצא בבנקים בשוויץ ושם גם נמצאים הלקוחות הכי עשירים,שוויץ הפכה לסוג של ברומטר בעולם ההשקעות וניהול תיקי השקעות בבנקאות הפרטית.
אחת מהתגובות האמוציונאליות בימי השיא של המשבר הייתה למכור את כל תיק ניירות הערך בכל מחיר. ניירות הערך יכולים להיות מניות, אגרות חוב, קרנות נאמנות,קרנות גידור, מוצרים מובנים (סטראקצ’רים),עסקאות מט”ח ועוד. כיום, לאחר כמה חודשי עליה מטאורית בשווקי המניות בכל העולם מעניין לראות מה עושים אותם לקוחות עשירים שהפסידו מיליוני דולרים במשבר.
הלקוחות השמרנים
חלק גדול מאותם לקוחות שמכרו את תיק נירות העך שלהם עדיין לא עשו דבר, ז”א שהכסף ממכירת הניירות עדיין שוכב בעו”ש או בפיקדון עם ריבית אפסית. אפשר להבין את השיתוק והפחד שאותם לקוחות חווים. בדרך כלל הכסף בשוויץ מנוהל לטווח ארוך ואמור לשמש את הדורות הבאים של המשפחה ואחרי המחיקות האדירות שבוצעו בחשבונות-אף אחד לא רוצה למחוק עוד יותר את ההון המשפחתי. אותם לקוחות מעדיפים את הביטחון על רווח, זאת אומרת מעדיפים להיות סולידיים ולקבל אחוזי ריבית בודדים (אם בכלל) מאשר לקחת סיכונים ואולי להרוויח הרבה יותר.שנאת ההפסד גדולה מאהבת הרווח.
הלקוחות הנועזים
אותם לקוחות שמכרו את ניירות הערך שלהם וישבו על מזומן, החליטו בחודשים האחרונים להיכנס בעוצמה רבה חזרה לשוקי המניות אבל ברמות סיכון גדולות יותר מבעבר כדי לנסות להחזיר חלק מהכסף שאבד.
לקוחות שנכנסו לשווקי המניות בחודש אפריל-מאי ולקחו סיכונים גבוהים,ברוב המיקרים הרוויחו יפה ואף החזירו את ההפסדים שנגרמו להם. כמובן שמהלך זה טומן בחובו סיכון עצום להון שנותר – הרי ברור שיכולות להיות סדרת נתונים שליליים והירידות יחזרו לשווקים בעוצמה רבה. בנוסף, הפחד מתיקון אלים בשווקים אחרי חודשים על עליות גרם בחודש האחרון ללקוחות רבים לממש חלק מהפוזיציות שלהם ולגזור רווחים.
נתון מעניין שיכול ללמד על האופי האנושי הוא שלכאורה לקוחות רבים שכחו את לקחי המשבר ולוקחים סיכונים ללא הגנה, לדוגמא תחום המינופים. חלק גדול מהנפילות של חברות ופרטיים היה בגלל המינופים הגבוהים שלקחו. הכוונה למינוף היא היכולת להשתמש ביותר כסף מאשר יש למשקיע בפועל וכהלוואה שמתווספת לההון המושקע, ז”א שמשקיעים בוחרים להיכנס לסוג של פוזיציה כדוגמת קניית אג”ח אבל את רוב כסף לקניית האג”ח מקבלים כהלוואה מהבנק.
לדוגמא- קניית אג”ח ב 100,000$ כאשר המשקיע מכניס 20,000$ והבנק ממן את שאר ה 80,000$. הלוואה זו יכולה לעלות ללקוח 2%-3% אבל התשואה לפידיון של אותה אגרת חוב יכולה להיות 6%-8% ואף יותר. הלקוח יכול להרוויח על ההלוואה כ 3%-5% לאחר החזר הריבית. במצב זה הלקוח מרוויח הרבה יותר כי הרווח גדול מהעלות.
חברתנו מתמחה בליווי מלא וסיוע בבנקאות פרטית בשווייץ ובאירופה
אתם מוזמנים לפנות אלינו לפגישת הכרות אישית ללא כל התחייבות בטלפון: 4257 03-510 ,
באמצעות דוא”ל: [email protected] או באמצעות טופס יצירת קשר
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!